Поширені хвороби мандрівників, які передаються аліментарним і водним шляхом

Вживання забруднених продуктів харчування або води служить причиною виникнення значного числа інфекційних захворювань, таких як діарея, гепатит А та черевний тиф.

Діарея

Діарея – найбільш широко поширене захворювання мандрівників. Якщо симптоми не припиняються після вашого повернення додому, зверніться до медичного закладу, де постійно спостерігаєтеся, і розкажіть про свою нещодавню поїздку.

Гепатит А

Гепатит А – це вірусна інфекція, що вражає печінку. Вона широко поширена в країнах, що розвиваються, де санітарні та гігієнічні умови знаходяться на низькому рівні. Інкубаційний період зазвичай становить близько 30 днів, але захворювання може проявитися через 15-50 днів після інфікування. Інфекція характеризується наступними симптомами: слабкість, підвищена температура, втрата апетиту, нудота, болі в животі, сеча темного кольору і жовтяниця (пожовтіння шкіри і білків очей). Якщо ви виїжджаєте в країну, де гепатит А широко поширений, слід зробити щеплення від гепатиту А не менше ніж за два-чотири тижні перед поїздкою.

Черевний тиф

Черевний тиф – це інфекція, яка може загрожувати життєздатності кишкового тракту. Захворювання починається через 8-14 днів після вживання забруднених продуктів харчування або води, але можливі прояви і через 3 або більше ніж через 60 днів після інфікування. Симптоми захворювання: підвищена температура, головний біль, діарея, запор, втрата апетиту і розеолезні висипання. Якщо ви плануєте відвідати місцевість, де дане захворювання широко поширене, необхідно зробити щеплення від черевного тифу.