Режим дня

Правильна організація режиму дня під час поїздки дозволяє планомірно використовувати час для здійснення ваших планів. У деяких випадках режим дня може і не відрізнятися від вашого звичайного розпорядку, але частіше доводиться пристосовуватися до особливостей кожної окремої країни. Звичайно, має значення те, з якою метою ви відправляєтеся подорожувати. Але навіть якщо це ділова поїздка, під час якої ви повинні витратити час максимально ефективно, не можна забувати про відпочинок, так як перевтома може або загострити вже наявні у вас захворювання, або сприяти розвитку нових, у тому числі інфекційних хвороб.

Розпорядок дня треба планувати в залежності від традиційно прийнятих у кожній країні робочих годин. У тропічних країнах найбільш сприятливий підйом в 6-7 год. ранку. Фізична зарядка протягом 20-30 хв. і душ в ранкові години поліпшують самопочуття.

У більшості тропічних країн робота починається о 8 год. ранку, а обідня перерва триває 2-3 год. (з 12 до 14-15 год. дня). Час після прийому їжі краще всього використовувати для відпочинку в прохолодному приміщенні. Займатися будь-якими справами, пов’язаними з фізичним навантаженням, не рекомендується. Якщо обідня перерва триває понад 2 год., доцільно відпочити в цей час у ліжку.

Відразу після закінчення роботи (зазвичай в 17-18 год. або трохи раніше) корисно випити чай. Час, що залишився до вечері можна використовувати для спортивних ігор або інших розваг. Лягати спати рекомендується о 21-22 год. сформований розпорядок дня бажано не міняти і у вихідні дні. Виконувати домашню роботу доцільно в більш прохолодні ранкові або пообідні години.

Якщо ж ви подорожуєте вдалині від населених пунктів і, зупиняючись на відпочинок, змушені розбивати тимчасовий табір, то необхідно робити це в світлий час доби. З настанням темряви всі приготування до відпочинку повинні бути закінчені. Прокидатися і згортати табір найкраще на світанку, щоб можна було використовувати прохолодне ранковий час для подальшого руху. При цьому слід враховувати, що після приготування та прийому їжі необхідно близько 30 хв. відпочити. Впродовж дня через кожні 2 год. треба робити короткі привали, жаркий час дня доцільно використовувати для більш тривалого (1,5-2-годинного) відпочинку.

Подорожуючи, намагайтеся дотримуватися складеного у вас тимчасового стереотипу прийому їжі. Це особливо важливо при швидкому перетині тимчасових географічних поясів при авіа-перельотах. Індивідуальні біоритми формуються протягом тривалого часу, і швидка їх ломка неминуче призводить до виникнення стресової ситуації, що може послабити захист організму від інфекцій.