Що сприяє зараженню інфекційними хворобами?

Для того, щоб у людини виникло інфекційне захворювання, крім зараження хвороботворними мікробами необхідне поєднання декількох умов (факторів):

  1. Перебування в умовах, в яких найбільш ймовірне зараження яким-небудь інфекційним захворюванням. З високим ризиком зараження пов’язані купання біля скидів каналізаційних вод; вживання їжі сумнівної якості або приготовленої з порушенням технології; відпочинок в печерах, де є гамазові кліщі; відвідування лісів в період біологічної активності переносників кліщових інфекцій (навесні і влітку) або тропічних країн, в яких висока ймовірність зараження малярією і т. д.).
  2. Для зараження, в більшості випадків необхідна певна кількість хвороботворних мікробів: чим більше їх знаходиться в одиниці об’єму, наприклад, води або їжі, тим вище ризик зараження. Накопиченню хвороботворних мікроорганізмів сприяють недотримання температурного режиму зберігання їжі і питної води, ігнорування строків зберігання певних продуктів (особливо з пошкодженою герметичною упаковкою), порушення санітарно-гігієнічних правил утримання житла і місць відпочинку.
  3. Фактори, обумовлені фізіологічним станом організму людини. Найчастіше виникають під час подорожей перевтома, порушення режиму розпорядку і прийому їжі, недоїдання або одноманітне харчування, нестача вітамінів, а також переохолодження або, навпаки, перегрівання з втратою води і солей, наявність хронічних захворювань (і загострення їх під час подорожі) або виникнення яких-небудь стресових ситуацій можуть призвести до зниження імунітету, що, у свою чергу, буде сприяти зараженню тими інфекціями, з якими раніше організм справлявся досить успішно.
  4. Відсутність попередніх вакцинацій при попаданні в райони, де поширені певні інфекції, що також підвищує ризик зараження деякими інфекційними хворобами (наприклад, на вірусним гепатитом А, кліщовими інфекціями, жовтою лихоманкою, холерою і т. д.).
  5. Відсутність певних захисних пристроїв і предметів (презервативів – при ВІЛ-інфекції, захисних ширм, репелентів і спеціального одягу – при трансмісивних захворюваннях і т. д.) підвищує ймовірність зараження деякими інфекційними хворобами.