Знезараження води

В тропічних країнах, навіть у великих містах, служби охорони здоров’я не скрізь забезпечують якісне знезараження води. Тому воду для пиття, чищення зубів, миття та інших особистих цілей слід самостійно обробляти кип’ятіння, фільтруванням, дезінфекцією хімічними речовинами.

У готелях, барах, кафе і вуличних кіосках рекомендується купувати напої, виготовлені тільки на державних харчових підприємствах. Лід, який часто використовується для охолодження напоїв, повинен бути приготований тільки з кип’яченої води, так як просте заморожування води не дозволяє уникнути можливого забруднення хвороботворними мікробами.

Якщо ви довго перебуваєте в місцевості, де серед населення поширені кишкові інфекції, необхідно подбати про фільтрацію води, навіть якщо вона надходить з централізованого водопроводу. Фільтри різних моделей можна придбати в магазинах.

Фільтри необхідно регулярно і ретельно перевіряти з ціллю виявлення тріщин чи інших пошкоджень, через які може проникати нефільтрована вода. Раз на тиждень фільтр слід очищати чистою щіткою, промивати під краном і кип’ятити протягом 5-10 хв. Фільтрація – це спосіб попереднього очищення води, після неї необхідно провести хімічне знезараження або прокип’ятити воду.

Кип’ятіння – найбільш надійний спосіб знищення всіх форм збудників хвороб (бактерій, яєць глистів, спір або цист). Кип’ятити воду треба протягом декількох хвилин після закипання.

У польових умовах воду можна знезаражують хімічними речовинами. Для цієї мети спеціально випускаються таблетки, що містять хлор або йод. Дозування зазвичай вказується на упаковках цих засобів. Простим методом знезараження є додавання до 1 літр води 2 крапель 5%-го розчину йоду. Однак кип’ятіння надійніше. Слід також пам’ятати, що ні газування, ні додавання алкогольних напоїв (джину, віскі та т. п.) не стерилізують воду.