Продукти
Вживання в їжу продуктів, забруднених збудниками інфекційних хвороб, – основна причина розвитку харчових отруєнь та інфекційних захворювань. З перших днів подорожі необхідно правильно організувати харчування.
Особливу увагу слід звернути на якість, обробку, збереження і раціональне використання продуктів. Рекомендується, наприклад, у ресторані просити офіціанта, щоб замовлені вами страви були добре термічно оброблені, а салати зі свіжої зелені в маленьких кафе та ресторанах краще не замовляти зовсім, так як овочі можуть бути промиті недостатньо ретельно. Не слід також купувати тістечка, торти і м’які сорти сиру. Не можна користуватися послугами вуличних торговців, що продають місцеві продукти швидкого приготування (пиріжки, бутерброди, шашлики та ін.)
Якщо ви збираєтеся харчуватися у домашніх умовах, для доставки продуктів з магазину (з ринку) необхідно користуватися плетеною корзиною або інший тарою, що легко промивається і просушується.
Продукти слід якомога швидше доставляти додому, відразу готувати або покласти в холодильник. Чим менший холодильник, тим краще – продукти не будуть залежуватись.
Молоко необхідно одразу ж прокип’ятити та покласти його в холодильник. У багатьох тропічних країнах продається конденсоване (згущене) або порошкове молоко. Розводити його можна тільки кип’яченою водою. Навіть у гарячі напій (чай, кава) не можна додавати некип’ячене молоко.
М’ясо і риба дуже швидко псуються, тому, їх потрібно зберігати в морозильній камері холодильника. Крабів, лангустів і креветок слід купувати живими, добре промити і обов’язково варити перед вживанням в їжу. Хліб необхідно купувати в хлібних магазинах, а не у торговців на вулиці. Можна протягом кількох днів зберігати хліб у морозильній камері, розморожуючи його перед вживанням.
Овочі та фрукти треба ретельно промивати за допомогою губки чистою водою з милом або мильним порошком, потім обливати окропом. Розчин перманганату калію (марганцівки) не «рятує» овочі та фрукти від потрапляння мікробів і яєць глистів. Кожен лист салату необхідно мити окремо з милом, а потім треба занурити його на 10 хв. у розчин оцту і після цього облити кип’яченою водою.
Продукти, що зберігаються поза холодильником, необхідно захищати від комах і гризунів. Для захисту продуктів (особливо цукру) від мурах ніжки шафи з продуктами рекомендується ставити в банки з солоною водою (столова ложка на склянку води).
Якщо у вашому харчовому раціоні недостатньо свіжих харчових продуктів (яєць, молочних продуктів, м’яса, фруктів), потрібно звернутись за допомогою до вітамінів. Вітаміни обов’язково потрібно приймати дітям, хворим і людям, які виконують важку фізичну роботу. Для забезпечення нормальної життєдіяльності та гарного самопочуття в жаркому кліматі виключно велике значення має їжа, багата вітамінами В, РР і С.